СВАТОВО



Сватово - общественно-информационный портал города

Международная Ассоциация сайтов городов

 

поветнутись на головну сторінку сайту








Чи жартує Христос?



Архітектура

Здоров'я

Новини

Історія Сватове

Природа

Статті

Форум

Фото Сватове

повернутися назад

Чи жартує Христос?

Я не пам'ятаю, коли останній раз проповідував з Нового Заповіту, але чомусь до цієї проповіді моє серце було розташовано проповідувати саме звідти. Тема нашого роздуму на сьогоднішній день: "Чи жартує Христос?"

Взагалі, питання гумору в християнстві для багатьох є каменем спотикання. Людина, що приходить до Христа, на думку якомусь незрозуміло розхожому, повинна бути людиною абсолютно серйозним, зайва усмішка розглядається як щось дуже тяжке. На жаль, така думка існує.

Я пам'ятаю історію, яку дуже часто розповідають в Латинській Америці, як один дуже благочестивий батько учив свого сина бути дуже серйозним християнином. І ось одного разу вони йшли по дорозі, було дуже жарко, і вони побачили осла. Цей осел прямо-таки знемагав від жари, його довга морда здавалася на цьому сонці ще більш витягнутої, адже буває іноді, що ми говоримо, що тварини посміхаються, але це важко, тому, що така вже влаштована у них щелепа. У цього осла таке враження, що від цієї жари і від цих мух, які сиділи на його носі, щоки з'явилися і його губи, здавалося, роблять такий серйозний вигляд. Хлопчик подивився і сказав: "Тато, подивися, який серйозний цей осел-християнин!"

Сміх не є ні в якому образі чимось грішним, ми повинні бути радісні, і скажу вам так, що Христос в Новому Заповіті використовував гумор, правда, як мовиться, в культурному середовищі жарту переносяться в інше місце і насилу розуміються, але проте Христос вживав їх. Мені хочеться прочитати одне з таких цікавих місць, коли Христос, загалом, жартував. Вірш 27 в 23 розділі Євангелія від Матвія: "Уподібнюєтеся забарвленим трунам, які зовні здаються красивими, але всередині повні кісток мертвих і всякої нечисті ". Що тут смішного? Природно, щоб зрозуміти гостроту, нам потрібно представити ту ситуацію, і ви знаєте, що Біблія має на увазі під словом "труни", природно, не те, що сьогодні ми маємо на увазі.

Труни звичайно знаходилися, якщо це люди небагаті, які самі влаштовували собі гробниці, в пустинних, безлюдних місцях, в скелях, де були печери, і звичайно в ці печери людей ховали. Я уявляю собі реакцію людей, які чули мову Ісуса Христа. Я думаю, що на їх лицях з'явилася усмішка, тому що чи можна уявити собі якогось божевільного, який раптом з якоїсь незвіданої причини вирішив проявити добродійність і прикрасити місце поховання десь у якогось селища, тому він купив, напевно, цистерну з фарбою, узяв здоровенний валик і пішов фарбувати гори, тобто річ явно неймовірна, хоча б тому, що біля цього трагічного місця з'являються без особливої потреби тільки божевільні, подібні біснуватому, якого побачили в країні Гадарінській, бо дотик до мертвого тіла, перебування біля мертвого тіла несе ритуальну нечистоту, людина не може після цього з'явиться в храмі Божому. Тому, загалом, те, що говорить Христос, це невеликий сарказм або навіть гротеск, тому що, як сказав мій один хороший друг, в кожному жарті є частка жарту, а все інше - правда. А правда полягає в тому, що це, загалом, саркастичний вираз поміщений далеко не в гумористичний контекст.

Контекст починається наступними словами: "Горе вам книжники і фарисеї, лицеміри, що уподібнюєтеся забарвленим трунам..." Напевно, не потрібно довго пояснювати, що Христос мав на увазі, коли говорив, чому Він порівнював цих фарисеїв і книжників із забарвленими трунами, тому що вони були лицемірами, лицемірами в повному розумінні цього слова, тому що більшість з них, проповідуючи хороші в деяких випадках істини, загалом, вели подвійне життя. Лицемір - це людина з двома обличчями, людина, що в одному місці поводиться так, а у іншому місці - по-іншому. Тому Христос використовує тут контраст. Щось красиво декороване, але відкриваєш, а там запах.

Лицеміри. Мені довелося зіткнутися з цим на досвіді мого спілкування і навертання з іудаїзму до християнства. Коли я знаходився в роздумах про те, чи варто мені продовжувати свою освіту в синагозі після того, як я прийняв Ісуса Хріста, залишилося всього 2 місяці, щоб закінчити цей учбовий заклад і я збирався його закінчити. Нічого страшного я в цьому не бачив, але одна подія мене шокувала. Це трапилося на Паску, квітневим ранком лив сильний дощ, сонце вже півгодини, як закотилося, і люди чекали богослужіння, але синагога була закрита. Мене трохи обурило це, я не зрозумів чому так відбувається, я вирішив зайти всередину і хоч пустити людей. Я знав один хід, ним скористався, і який жах з'явився перед моїми очима, коли я зайшов в кабінет до рабина, і там рабин і його помічники мирно розмовляли за трапезою, яка складалася з горілки, чорного хліба і сала, явно не баранячого. Це ж мав на увазі і Христос. Лицемірство, контраст.

Мою дружину уразив Єрусалим. Вона ходила як сама не своя цілий тиждень. Коли спочатку в Єрусалимі я повів її у велику синагогу, і вона була полонена пишністю, співом хорів, барвистими свитами тори, виразним читанням з Священного Писання, і після цього, у суботу увечері, після заходу сонця ми пішли на цікаву вулицю, яка називається "сто воріт", на цій вулиці живуть самі ультра-ультра ортодоксальні іудеї. Яким шоком вона спостерігала цей страшний контраст тим часом, що відбувається в синагозі, барвиста пишність і купи сміття у суботу після заходу сонця в житлах самих благочестиво виглядаючих людей.

Ісус Христос, на жаль, не жартує. У всьому цьому розділі слово, що саме зустрічається, напевно, ви знаєте яке - "горе". Я хочу відмітити, це не говорить пророка, який передбачає слова Божі, як в Старому Завіті. Пророк передбачає. Я хочу прямо і відкрито сказати, що в цих словах "горе", сказаних з вуст Ісуса Христа звучить застереження і, на мій погляд, навіть серйозна загроза, вельми справедлива, тому що фраза, яку я прочитав в 27 вірші, починає цей уривок і цікаво пояснює, чому Ісус вимушений говорити так різко з деким. 13 вірш говорить: "Горе вам ...- за що ?- за те, що зачиняєте Царство Небесне человекам, самі не входите і що хочуть увійти не допускаєте". Ось в чому найбільша підлота цього лицемірства, тому що лицемірство в поклонінні Богу веде до найстрашнішого в очах Божих злочину. Якщо людина сам не хоче увійти до Царства Боже, Господь, звичайно ж, страждає. Він за цю людину пролив свою кров, Йому гірко і образливо, що людина не хоче відгукнутися на його заклик. Тим більше Христу гірко, образливо і тим більше викликає Його гнів той факт, що є люди, які мало того, що не хочуть увійти до Царства Боже, але і інших, які, можливо, і увійшли б туди, не дають цього зробити. Тому Христос застерігає серйозним чином, тому що Він стоїть на захисті інтересів людини. Він бажає, щоб всяка людина мала вибір, мала ясну картину Царства Божого і могла зробити свідоме рішення, бачивши, як виглядає Царство Боже і як виглядає царство сатани, але фарисеї цього явно не дають декому переглянути.

Це стара історія. Чи відноситься вона до нас сьогодні? У цій історії Господь наш поводиться із застереженням і до нас, перш за все служителям Божим. Що ми робимо в нашому служінні? Як ми живемо? Чи відкриваємо ми перед людьми Царство Боже або, можливо, як одна людина, яка насилу прийшла в церкву назад після довгих років відступів і противлення істині, сказала мені, що він був жертвою лицемірства моїх батьків? Ким з'явиться наша паства, коли комусь вже менше, ніж через рік, а комусь через три з невеликим роки, наші конференції доручать общини? Ким будуть ці люди? Будуть ці люди щасливими і вдячними нам і Господові Ісусу Христу, Який послав нас на служіння в це місто або в це селище, село, вдячні нам за те, що ми відкрили їм світло Євангелія або ці люди будуть жертвою нашого лицемірства? Що ми робимо нашою проповіддю?

Хай Господь перш за все дасть нам мудрості в нашому служінні уникнути цієї страшної катастрофи. Хай Господь допоможе нам сьогодні дослідити наше серце, подивитися ще раз всередину себе і запитати себе: "Чи є, Господи, у мене якась друга особа, яка періодично веде мене не туди, куди потрібне? " Просити, щоб Господь дав нам сили, допоміг в чесності, в серці, що розкаялося, відкрити йому наш гріх, видалити його, зробити нас, дійсно, світлом істини Його. Давайте помолимося.

 

Олександр Болотников

 

 

 

повернутися назад

 

обсудити на форумі                перейти на сторінку "статті"                Новини              Об'яви









 

поветнутись на головну сторінку сайту

  Статистика сайта
Авторское право © 2007 - 2024 svatovo.ws - Все права защищены, Копирование материалов разрешено только с видимой ссылкой на источник: http://svatovo.ws